Pizza z runem leśnym

Pizza z runem leśnym
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 11)
Rodzaj dania:
Pizza, Dania z grzybów
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska

Składniki:

  • 2 blaty na pizzę (gotowe ciasto)
  • 100 ml sosu pomidorowego do posmarowania pizzy
  • 500 ml kurek
  • 1 cebula
  • szczypta listków świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz, do smaku
  • 100-150 g sera Västerbotten lub świeżego parmezanu
  • pikle z czosnku niedźwiedziego lub kapary
Pikle z cebuli:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Szalotki obrać, pokroić w półplasterki. Wymieszać wszystkie składniki pikli w rondelku, podgrzewać przez 3-5 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Cebulę obrać, cienko pokroić. Oczyścić kurki, posiekać listki tymianku. Na rozgrzanej patelni usmażyć na maśle cebulę i kurki, dodając tymianek oraz sól i pieprz.

Blaty na pizzę posmarować sosem pomidorowym, posypać startym grubo serem, na wierzchu ułożyć kurki z cebulą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni Celsjusza. Podawać z piklami z szalotki oraz piklami z czosnku niedźwiedziego lub kaparami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE