Bruschetta z boczniakami królewskimi

Bruschetta z boczniakami królewskimi
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc. 20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Ilość osób:
4

Przepis



Bruschetta z boczniakami:
3 łyżki oliwy
1 pęczek szczypioru siedmiolatki, białe części oddzielone od zielonych, posiekane
3 posiekane ząbki czosnku
2 łyżeczki liści tymianku
4 boczniaki pokrojone w dużą kostkę
1 łyżka sosu sojowego
½ szklanki sera koziego
1 bagietka pokrojona w kromki grubości 2,5 cm, delikatnie podpieczona
sól
pieprz

Bruschetta z boczniakami:
Podgrzej piekarnik i przygotuj blachę wyłożoną pergaminem. Na patelni, na średnim bądź dużym ogniu podgrzej oliwę. Dodaj białe części szczypioru siedmiolatki, czosnek oraz tymianek. Podsmaż, aż składniki przyrumienią się. Dodaj grzyby i smaż, aż zbrązowieją. Dodaj sos sojowy i duś przez 1 minutę. Dodaj zielone części szczypioru siedmiolatki, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij patelnię z ognia. Przełóż zawartość patelni do miski. Zaczekaj, aż ostygnie. Dodaj ser kozi, wymieszaj. Na blasze ułóż kromki bagietki. Na każdą kromkę nałóż łyżeczką mieszankę. Piecz, aż ser zmięknie (ok. 3 minut).

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE