Kokosowy pudding z owocami z kompotu i gryczaną granolą

Kokosowy pudding z owocami z kompotu i gryczaną granolą
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania z resztek
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Pudding:
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 1 szklanka owoców z kompotu
Granola:
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki orzechów laskowych
  • 3 łyżki pestek z dyni
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Orzechy laskowe posiekaj. Wszystkie składniki granoli wymieszaj w misce. Następnie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na opcji „góra-dół” przez około 20 minut.

Mleko kokosowe podgrzej razem z miodem prawie do wrzenia. Do szklanej miski wlej mleko krowie, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj rózgą na jednolitą masę.

Mleko z mąką wlej cienkim strumieniem do mleka kokosowego, trzymając wszystko na palniku, równocześnie mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje.

Po upieczeniu poczekaj, aż granola wystygnie i skrusz ją na mniejsze kawałki.

Przelej pudding do miseczek i udekoruj owocami z kompotu oraz podsyp gotową granolą.


 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE