Tarta z tuńczykiem z puszki

Tarta z tuńczykiem z puszki
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę, Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 300 g tuńczyka z puszki albo ze słoika
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1 mały pęczek szczypiorku świeżego
  • 100 g pomidorów suszonych lub świeżych śliwkowych
  • 1 łyżka kaparów
  • 100 g czarnych oliwek z pestkami, najlepiej kalamata
Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki wody

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Do misy miksera wrzuć przesianą mąkę, zimne masło, oddzielone żółtko, sól i wodę. Mieszaj do wyrobienia się ciasta. Następnie wyłóż je na papier i rozwałkuj na okrąg o średnicy większej niż nasza foremka do tarty, zrób dziurki widelcem (dość gęsto). Włóż do lodówki.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

W misce wymieszaj śmietankę z białkiem i całym jajkiem. Tuńczyka wrzuć do miski.

Posiekaj szczypior i wrzuć go do miski. Powyjmuj pestki z oliwek  i podziel na połowy. Dodaj do tuńczyka. Kapary z grubsza posiekaj i dodaj do tuńczyka.

Pomidorki, jeśli są świeże, przekrój na połówki, będą naszą dekoracją. Jeśli suszone to tylko odsącz i osusz z oleju.


Ciasto wyjmij z lodówki, ułóż na nim papier i jakieś suszone strączkowe (fasolę, cieciorkę, groch), żeby dociążyło ciasto i nie powstały bąble. Piecz około 10-15 minut, aż się lekko zrumieni.

Następnie wyłóż farsz na ciasto i udekoruj pomidorkami (przeciętą częścią do góry).

Piecz w 180 stopniach około 50 minut, lub do momentu stężenia masy.

 

 

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ TV przez internet

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE