Szybka pizza z kozimi serami, orzechami, pomidorkami koktajlowymi i pesto z mniszka lekarskiego

Szybka pizza z kozimi serami zobacz Szybka pizza z kozimi serami 2018-06-19 13:01:10
Szybka pizza z kozimi serami
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza, Dania na karnawał i imprezę

Składniki:

  • ciasto:
  • 1, 5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka masła
  • około ¾ szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • ocet balsamiczny
  • ½ krążka camemberta koziego
  • 3 półcentymetrowe plastry rolady koziej
  • 8 dag twardego sera koziego
  • garść orzechów włoskich
  • półtorej szklanki pomidorków koktajlowych
  • pesto:
  • 3 garście mniszka lekarskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 orzechów włoskich
  • szklanka oliwy
  • kilka kropli octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Mąkę przesiej do miski i dodaj masło, letnią wodę, oliwę i wyrób ciasto.
Przygotuj kozie sery: camembert i roladę kozią pokrój na mniejsze kawałki. Na tarce zetrzyj kozi ser długodojrzewający. Pomidorki koktajlowe pokrój na mniejsze kawałki, a orzechy pokrusz.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Rozsmaruj na nim ząbek czosnku i oliwę i skrop go octem balsamicznym. Placek połóż na rozgrzanym kamieniu do pizzy i na chwilę włóż go do piekarnika. Jak lekko się zrumieni, wyciągnij i ułóż na nim dodatki: sery, pomidorki i orzechy. Dopraw pieprzem i wstaw do piekarnika.
Przygotuj pesto z mniszka lekarskiego. Czosnek drobno posiekaj. Liście mniszku przesiekaj i ugnieć razem z czosnkiem, oliwą, octem balsamicznym i orzechami w moździeżu. Dopraw solą i pieprzem. Pizzę polej pesto.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE