Focaccia z rozmarynem, solą i pesto

Focaccia z rozmarynem, solą i pesto
Oceń przepis:
77 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 500 g mąki typ 00 lub pszennej chlebowej TYP 750
  • 1 łyżka soli
  • opcjonalnie: sól w płatkach
  • 7 g suszonych drożdży
  • ok. 100 ml oliwy
  • 1 łyżeczka cukru drobnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • ok. 300 ml ciepłej wody
kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • kolorowe oliwki bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • ½ pęczka pietruszki
  • ½ szklanki startego parmezanu lub gran padano

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy biały cukier i wsypujemy drożdże. 2 gałązki rozmarynu dzielimy na igiełki i kroimy bardzo drobno. Do miski miksera wsypujemy mąkę, cukier trzcinowy, rozmaryn i sól. Wlewamy zaczyn, 3-4 łyżki oliwy i wyrabiamy za pomocą haka przez 10 minut, na koniec wlewamy kolejne 2-3 łyżki oliwy i wyrabiamy ciasto na stolnicy przez kilka minut, jeśli będzie za bardzo się kleić możemy lekko podsypać je mąką.

Odkładamy przykryte ściereczką na godzinę do wyrośnięcia i ponownie przekładamy na stolnicę, kilkakrotnie uderzamy ciasto żeby, je odgazować, krótko wyrabiamy i przekładamy do miski. Okrywamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc.

Następnego dnia wyciągamy ciasto z lodówki, wyrabiamy krótko na stolnicy, przekładamy do dużej brytfanki lub formy do pieczenia porządnie natłuszczonej oliwą. Palcami rozciągamy ciasto tak, by pokryło spód formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-45 minut.

W tym czasie z pozostałego rozmarynu usuwamy twarde gałązki i razem z czosnkiem, pietruszką, bazylią i parmezanem miksujemy podlewając oliwą (kilka łyżek). Musimy otrzymać gęstą pastę w stylu pesto.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Podrośniętą focaccię smarujemy obficie ziołową oliwą, wciskamy w różnych miejscach oliwki. Wstawiamy do pieca na 25-30 minut na środkową półkę piekarnika. Na ostatnie 5 minut pieczenia otwieramy piekarnik obsypujemy wierzch solą w płatkach i dopiekamy jeszcze chwilę. Serwujemy na gorąco lub zimno z dodatkową porcją dobrej oliwy do maczania.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE