Lekkie tiramisu gotowane na parze

Lekkie tiramisu gotowane na parze
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.60
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 100 g mleka
  • 20 g cukru
  • 10 g mąki
  • szczypta soli
  • 25 g żółtka
  • białko z jednego jajka
  • laska wanilii
  • 80 g sera mascarpone
  • 10 g esencji z kawy
  • 20 g kropli czekolady
  • 40 g biszkoptów pokrojonych w kostkę

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zagotować mleko z wanilią. Osobno utrzeć żółtko z cukrem i solą, dodać mąkę i wymieszać. Usunąć wanilię i dodać masę z żółtek i gotować około 5 minut. Ostudzić krem w lodówce. Ubić białko z 25 g cukru. Do schłodzonego kremu dodać 80 g sera mascarpone i wymieszać. Dodać do kremu ubitą pianę z białek. W szklanej filiżance układać na przemian warstwę kremu, biszkopty, skropić kawą i kroplami czekolady. Umieścić w stalowym woku i gotować na parze około 4 minut. Podać deser posypany kakao.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE