Mini pizza z ricottą i pomidorkami koktajlowymi lub z prosciutto i mozzarellą

Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pizza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 250 g włoskiej mąki
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie sera ricotta
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka miodu
- 1 cebula dymka drobno posiekana
- 4 plastry prosciutto
- 1 mozzarella
- kilka liści bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z solą i jogurtem i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kilka kulek, a następnie rozwałkuj je na cienkie placki.
Podsmaż każdy placek z obu stron na rozgrzanej suchej patelni kilka minut. Odstaw placki i zawiń je w folię aluminiową, by zachowały ciepło.
Podsmaż pomidory na patelni, wlej miód i obtocz w nim pomidorki. Odstaw.
Kilka placków posmaruj ricottą, dodaj pomidorki, dopraw solą i pieprzem i dodaj dymkę. Całość polej miodem z patelni.
Pozostałą część podaj z szynką prosciutto, mozzarellą i bazylią. Dopraw do smaku i polej oliwą z oliwek.
Podsmaż każdy placek z obu stron na rozgrzanej suchej patelni kilka minut. Odstaw placki i zawiń je w folię aluminiową, by zachowały ciepło.
Podsmaż pomidory na patelni, wlej miód i obtocz w nim pomidorki. Odstaw.
Kilka placków posmaruj ricottą, dodaj pomidorki, dopraw solą i pieprzem i dodaj dymkę. Całość polej miodem z patelni.
Pozostałą część podaj z szynką prosciutto, mozzarellą i bazylią. Dopraw do smaku i polej oliwą z oliwek.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia włoska
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze