Calzone z mortadelą i salami

Calzone z mortadelą i salami
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej TYP 750 lub 00 (+ do podsypania)
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • ok. 300-350 ml ciepłej wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 3-4 łyżki oliwy
Farsz:
  • 2 kulki mozzarelli
  • ok. 150 g startego na grubej tarce provolone
  • 200 g włoskiego salami
  • 4 plastry włoskiej mortadeli
  • 1 szklanka oliwek bez pestek (czarnych i zielonych)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki mielonego fenkułu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • duża szczypta cukru
  • 1 szklanka zmiksowanych pomidorów z puszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wsypujemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy. W misce miksera mieszamy mąkę i sól, wlewamy wodę z drożdżami i oliwę, wyrabiamy przez 10 minut ciasto za pomocą haka. Okrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 h.

Cebulę kroimy w półplasterki i podduszamy na oliwie, aż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem, ściągamy, aby wystygła. Zmiksowane pomidory mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano, suszonym fenukułem, rozmarynem i cukrem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mortadelę i salami kroimy w paski, oliwki w grube plasterki.

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę, wybijamy kilka razy, by usunąć gaz, krótko wyrabiamy i dzielimy na 2 lub 4 porcje. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek, na połowie placka rozsmarowujemy ¼ sosu, układamy pokrojone salami, mortadelę, oliwki, podduszoną cebulę, okrywamy częścią startego sera i porwanymi kawałkami mozzarelli. Przykrywamy drugą częścią ciasta (tą bez farszu) i sklejamy pieróg. Układamy na blaszce, nakłuwamy w dwóch, trzech miejscach, lekko skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 20 minut. Serwujemy gorące!

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE