Pizza na zakwasie z białą kiełbasą, żeberkami, chrzanem i śliwkami

Pizza na zakwasie
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 6
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Ciasto:
  • 900 g mąki
  • 250 ml wody
  • 250 ml zakwasu na żurek
  • 1 łyżka smalcu
  • 50 g soli
  • 30 g drożdży
  • olej
Nałożenie:
  • 6 ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 1 cebula
  • 100 gr ser tarty bursztyn
  • 2 łyżki chrzanu śmietankowego
  • sól
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia
  • 600 g żeberek wędzonych gotowanych
  • 4 pęta białej kiełbasy surowej
  • olej koprowy
  • świeży majeranek
  • śliwki marynowane

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wyrabiamy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia. Prawidłowo powinno to trwać około 3 godzin, temperatura pokojowa, ciasto przykryte ściereczką. Po wyrośnięciu dzielimy na porcje, skrapiamy olejem, kształtujemy cienkie placki, pieczemy na rozgrzanej suchej patelni.

Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy śmietankę, po chwili ziemniaki, chrzan, odstawiamy do przestudzenia i  dodajemy tarty ser. Doprawiamy solą, pieprzem.

Żeberka gotowane rwiemy na kawałki i obsmażamy na złoty kolor. Białą kiełbasę pozbawiamy osłonek i wysmażamy na patelni na chrupiąco, rozdrabniając ją w trakcie mieszania na mniejsze kawałki.

Upieczony na patelni placek skrapiamy olejem koprowym, wykładamy porcję sosu ziemniaczanego, posypujemy sporą ilością białej kiełbasy, kawałkami wędzonych żeberek. Jeszcze śliwki w połówkach, tarty ser bursztyn, świeży majeranek i koperek, obowiązkowo czarny pieprz. Całość posypujemy tartym, świeżym chrzanem. Smacznego!

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA