Polenta z gorgonzolą i smażonymi grzybami

Polenta z gorgonzolą i smażonymi grzybami
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • Polenta:
  • 3 łyżki oliwy albo 75 g masła
  • 1 posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu drobiowego albo mleka
  • 150 g drobnej polenty
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • 150 g startego parmezanu
  • 100 g gorgonzoli
  • sól i pieprz
Grzyby:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Polenta:
Na rozgrzanej oliwie albo maśle zeszklić cebulę i czosnek. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Ciągle mieszając powoli wsypywać polentę. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszyć płomień. Gotować 5-10 minut mieszając co jakiś czas. Masa musi być gładka i kremowa. Zdjąć z ognia, dodać zioła, ser, wymieszać i doprawić do smaku.
Grzyby:
Na stopionym maśle podsmażyć cebulę, czosnek i liście szałwii. Wrzucić grzyby, przyprawić solą i pieprzem. Zrumienione grzyby zdjąć z ognia, dodać pietruszkę i szczypiorek.
Na talerz nałożyć porcję polenty i przybrać ją grzybami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE