Karczochy z ricottą i tapenadą

Karczochy z ricottą i tapenadą
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki:
2 całe karczochy
pół łyżeczki soli
1 filiżanka ricotty
pół filiżanki czarnych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kaparów
6 anchois
po 1 łyżce świeżego oregano i tymianku (albo po łyżeczce suszonych)
6 liści szałwii
oliwa
woda

Przygotowanie:
Usunąć zewnętrzne liście i łodygi karczochów. Tak oczyszczone karczochy ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Zahartować zimną wodą i zostawić, żeby obciekły.
Zrobić tapenadę - oliwki, czosnek, kapary, anchois, zioła i oliwę zmiksować na średnio gładką masę.
Karczochy przekroić na pół i przełożyć na talerze.
Podawać z ricottą i tapenadą. Posypać szczyptą oregano i tymianku.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE