Gnocchi z sera ricotta w sosie z królika

Gnocchi z sera ricotta w sosie z królika
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.50
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis


Gnocchi
375 g sera ricotta romana
150 g mąki pszennej (typ 480)
120 g startego sera parmigiano
reggiano lub grana padano
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz

Sos
pół królika (około 600 g)
marchew
łodyga selera naciowego
cebula
50 g boczku (w jednym plastrze)
pęczek pietruszki
15 g suszonych prawdziwków
300 g dojrzałych pomidorów
3 łyżki oliwy Extra Vergine
pół kieliszka białego wytrawnego wina
liść laurowy
sól i pieprz

Przygotowujemy gnocchi
Do miski wkładamy ser ricotta i rozcieramy drewnianą łyżką dodajemy mąkę, starty ser parmigiano reggiano, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej i szybko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na stolnicy oprószonymi mąką rękami rolujemy ciasto w długi wałeczek, kroimy na kawałki i układamy gnocchi na posypanej mąką stolnicy, tak żeby się nie stykały ze sobą.
Przygotowujemy sos
Suszone grzyby zamaczamy w miseczce z niewielką ilością letniej wody. Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzącej wodzie, odcedzamy i usuwamy skórę, nasiona i sok oraz kroimy w drobną kostkę; kroimy boczek. Obieramy cebulę, marchew, usuwamy włókna z łodygi selera naciowego; myjemy warzywa i drobno kroimy. Królika dzielimy na kawałki, myjemy i osuszamy ściereczką. W rondlu podgrzewamy oliwę z pokrojonym boczkiem, cebulą, marchwią, selerem, pietruszką i smażymy do zeszklenia; dodajemy kawałki królika i smażymy na mocnym ogniu, aż mięso ze wszystkich stron nabierze jasnozłocistego koloru; wlewamy wino, odparowujemy, dodajemy odcedzone z wody i pokrojone grzyby, liść laurowy i pomidory; gotujemy na umiarkowanym ogniu około 30 minut, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Wyjmujemy kawałki królika i oddzielamy mięso od kości, kroimy w kostkę; ponownie dodajemy do sosu (wcześniej wyjmujemy liść laurowy) i gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu. W garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość wody, solimy i gotujemy gnocchi; gdy wypłyną na wierzch, odcedzamy. Podajemy ciepłe gnocchi z sosem z królika.

Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE