Potrawka z kurczaka i groszku

Oceń przepis:
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 35 minut
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 200g zielonego groszku (może być mrożony)
- 1 cebula
- 1 główka sałaty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 20g masła
- 5 łyżek białego wytrawnego wina
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałeczki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie talarki. Sałatę oczyszczamy z uszkodzonych liści, myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Na patelni podgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy kawałki kurczaka, solimy i posypujemy pieprzem. Smażymy dopóki nie nabiorą ze wszystkich stron złocistego koloru, podlewamy białym winem i odparowujemy na żywym ogniu. W drugim rondelku rozpuszczamy masło i pozostałą oliwę, smażymy do zeszklenia talarki cebuli, dodajemy zielony groszek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy 2-3 minuty, następnie dodajemy do kawałeczków kurczaka. Chochelką wlewamy gorącą wodę i dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 15-20 minut. Na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy paseczki sałaty, mieszamy. Potrawkę podajemy gorącą lub ciepłą.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania mięsne
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze