Potrawka z kurczaka i groszku

Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
35 minut

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka
  • 200g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 cebula
  • 1 główka sałaty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 20g masła
  • 5 łyżek białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałeczki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie talarki. Sałatę oczyszczamy z uszkodzonych liści, myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Na patelni podgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy kawałki kurczaka, solimy i posypujemy pieprzem. Smażymy dopóki nie nabiorą ze wszystkich stron złocistego koloru, podlewamy białym winem i odparowujemy na żywym ogniu. W drugim rondelku rozpuszczamy masło i pozostałą oliwę, smażymy do zeszklenia talarki cebuli, dodajemy zielony groszek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy 2-3 minuty, następnie dodajemy do kawałeczków kurczaka. Chochelką wlewamy gorącą wodę i dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 15-20 minut. Na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy paseczki sałaty, mieszamy. Potrawkę podajemy gorącą lub ciepłą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE