Carpaccio z jelenia z chrupiącymi jabłkami i sosem z buraków

Carpaccio z jelenia z chrupiącymi jabłkami i sosem z buraków
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Składniki
2 jabłka
syrop 50% (100 g wody + 100 g cukru)
250 g mięsa jeleniego
2 ząbki czosnku
aromatyczne zioła (tymianek, rozmaryn, szałwia, jałowiec)
sól i pieprz
150 g oliwy extra vergine
100 g ugotowanych buraków
20 g octu winnego z czerwonego wina

Przygotowanie
Mięso jelenie marynujemy w 100 g oliwy z dodatkiem ziół, ząbkiem czosnku i przez dwa dni przechowujemy w lodówce. Miksujemy buraki z niewielką ilością oliwy, aż otrzymamy gęsty i gładki sos, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki. Ocet i syrop z cukru gotujemy tak długo, aż nabierze gęstości miodu. Jabłka kroimy w plasterki i zanurzamy w syropie, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 130° Celsjusza około półtorej godziny. Mięso jelenie kroimy w cienkie plastry. Układamy na talerzach; raz płatki mięsa, a raz chrupiące talarki jabłka. Skrapiamy syropem z octu, dekorujemy talerz kremem z buraków i wąskim strumieniem oliwy.

Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE