Polenta z grzybami z patelni i serem pleśniowym

Polenta z grzybami z patelni i serem pleśniowym
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania z grzybów
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 100 g kaszki kukurydzianej
  • 600-700 ml wody lub bulionu
  • 40 g masła
  • 50 g sera bleu lub roquefort + 2 łyżki pokruszonego sera do dekoracji
  • miks grzybów ( 4 boczniaki, 2 portobello, 6 pieczarek)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Sos:
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 25 g zimnego masła

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wlej 600 ml wody do garnka. Zagotuj i dodaj łyżeczkę soli. Do gotującej się wody wsyp stopniowo kaszę kukurydzianą, cały czas mieszając. Gotuj kaszę kilka minut, szybko wchłonie wodę i zacznie się zagęszczać. Mieszaj cały czas, aż uzyskasz kremową konsystencję bez grudek. W zależności od grubości kaszy użyj mniej lub więcej wody.

Dodaj masło, ser pleśniowy i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pokrój grzyby w cienkie plastry. Podsmaż grzyby na łyżce masła na złoty kolor. Dopraw solą do smaku pod koniec smażenia. Odstaw.

Na tej samej patelni, gdzie smażyłeś grzyby, dolej 50 ml białego wina i mieszaj szpatułką, tak, aby połączyć wino i soki ze smażenia grzybów. Zredukuj wino do 3-4 łyżek płynu. Dodaj zimne masło i wymieszaj z pozostałym płynem, aż uzyskasz jednolity sos. Dodaj do sosu smażone grzyby i wymieszaj.

Na talerzu ułóż kilka łyżek kaszy, dodaj smażone grzyby i polej sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE