Teryna warzywna

Teryna warzywna
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zagotować wodę w dużym garnku. Posolić ją. Zblanszować przez minutę liście botwiny. Wyjąć je i natychmiast spłukać lodowatą wodą, żeby nie straciły koloru. Ułożyć na ręczniczku i dokładnie osuszyć. Terynę nasmarować masłem i wyłożyć papierem śniadaniowym. Ułożyć liście tak żeby zupełnie zakryły dno i boki. Powinny zwisać przez krawędź, żeby można nimi było zakryć wierzch potrawy.
W tym samym garnku z osoloną wodą ugotować kolejno do miękkości kalafior, groszek i marchewkę. Wyjmować i natychmiast schładzać w lodowatej wodzie, żeby nie straciły koloru. Dobrze odsączyć. Opiec paprykę do miękkości, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić.
Teryna ma 5 warstw, które układamy kolejno. Najpierw wrzucamy do blendera kalafior, jajko i ćwierć miarki śmietany. Miksujemy na gładkie puree. Przekładamy do miseczki. Myjemy blender i tak samo postępujemy z następnymi składnikami, odstawiając zmiksowane w kolejnych miseczkach. Wkładamy do miksera ostatnie jajko, ćwierć miarki śmietany oraz parmezan i miksujemy. Solimy i pieprzymy wszystkie składniki. Jeśli będziemy nalewać masy, zmieszają się, więc należy nakładać je łyżką. Zaczynamy od marchewki – nakładamy ją na całe dno. Następnie idzie kalafior, a po nim groszek. Nałożyć równo masę z parmezanem i zwieńczyć wszystko warstwą papryki. Gdyby któreś warstwy się zmieszały, nie martwcie się – smak się od tego nie zmieni, a niektórzy są zdania, że tak jest ładniej. Założyć zwisające części liści na wierzch. Piec w kąpieli wodnej w temp. 180° do stężenia, przez dobrą godzinę. Wyjąć terynę z kąpieli. Ostudzić na kratce i w miarę możności pozostawić przez noc w lodówce. Wyjmujemy ją pół godziny przed podaniem, wykładamy odwróconą na deskę lub półmisek. Podajemy w plastrach.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE