Polędwiczka wieprzowa z kurkami i puree z zielonego groszku

Polędwiczka wieprzowa z kurkami zobacz Polędwiczka wieprzowa z kurkami 2018-08-13 12:58:25
Polędwiczka wieprzowa z kurkami
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 3 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Puree z zielonego groszku: gotuj groszek przez 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedź, przełóż do miski. Za pomocą tłuczka zrób puree. Dopraw solą oraz pieprzem i dodaj 40 g masła. Wymieszaj i odstaw.
Podsmaż kurki na patelni, na koniec dodaj 30 g masła, dopraw solą i pieprzem i odstaw.
Polędwicę dopraw solą i pieprzem. Na patelni podsmażaj ją na oleju ryżowym, na średnim ogniu ze wszystkich stron przez około 12-15 minut.
Na koniec wlej koniak, ostrożnie podpal, poczekaj, aż ogień zgaśnie i wrzuć 50 g zimnego masła. Wymieszaj z koniakiem do uzyskania aksamitnego sosu.
Przełóż polędwicę na deskę i pokrój na kawałki o szerokości około 4 cm.
Na talerzu serwuj porcje puree, kawałki polędwicy i kurki. Polej całość sosem z patelni. Posyp płatkami nagietka.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE