Kruche paszteciki z grzybami

Kruche paszteciki z grzybami
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania z grzybów
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 2 jaja (rozmiar L)
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • spora szczypta soli
Do posmarowania:
  • żółtko z 2 łyżkami mleka do posmarowania
Farsz:
  • 250 g pieczarek
  • 100 g suszonych grzybów leśnych
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki drobno poszatkowanej naci pietruszki
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do malaksera i miksujemy, aż zacznie się sklejać w kulę. Następnie przekładamy je na stolnicę lekko podsypaną mąką i formujemy na gładki placek. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

Grzyby moczymy przez całą noc, następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez ok. 30 minut. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach lub krótko, pulsacyjnie miksujemy w malakserze. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i na rozgrzanym maślę przesmażamy przez chwilę, dodajemy pieczarki i czosnek.

Na dość dużym ogniu przesmażamy pieczarki często mieszając, na koniec dodajemy pokrojone drobniutko podgotowane grzyby. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i drobno poszatkowaną pietruszką. Po przestudzeniu dodajemy do niego jajo i bułkę, którą dosypujemy stopniowo, żeby farsz nie wyszedł zbyt suchy.

Rozwałkowujmy połowę schłodzonego ciasta na grubość ok. 5 mm, wycinamy kwadraty lub kółka jak na pierogi, nakładamy łyżeczkę farszu, sklejamy boki i układamy na blaszce do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Pierożki nakłuwamy w kilku miejscach, smarujemy żółtkiem połączonym z mlekiem i pieczemy ok. 18 minut, aż ładnie się zarumienią. Podajemy gorące lub po wystudzeniu, świetnie nadają się do barszczu i do mrożenia.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA