Bruschetta na szybko

Bruschetta na szybko
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 bagietka rzymska
  • oliwa z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 zielone pomidory
  • 250 g truskawek
  • 1 pęczek bazylii
  • kilka listków mięty
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka melasy
  • 1 łyżeczka zielonego, marynowanego pieprzu
  • 150 g sera koziego (np. Chavroux w batonie)
  • oliwa niefiltrowana
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bagietkę kroimy w ukośne kromki, rozkładamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i skrapiamy całość oliwą.

Pomidory i truskawki kroimy w podobnej wielkości kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy poszatkowaną bazylię i miętę, oraz pokrojony drobniej pieprz. Doprawiamy solą, skrapiamy oliwą i mieszamy. W małej miseczce łączymy ocet z melasą, ew. dodajemy kilka kropli wody i wlewamy całość do sałatki. Mieszamy ją i wstawiamy do lodówki.

Przygotowane kromki pieczywa wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż się ładnie zrumienią. Następnie jeszcze gorące nacieramy przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, układamy na ich wierzch plastry koziego sera i schłodzoną sałatkę, podajemy od razu.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA