Sernik z truskawkami w wódce

Sernik z truskawkami w wódce
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Serniki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Truskawki w wódce
  • 100 ml wódki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 400 g truskawek, ponakłuwanych widelcem i pokrojonych w ćwiartki
Spód z herbatników
  • kawałek masła, do wysmarowania formy
  • 300 g herbatników, np. typu digestive
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 150 g stopionego masła
Masa serowa
  • 500 g twarożku wiejskiego
  • 375 ml śmietanki kremówki
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 5 jajek, roztrzepanych
Do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wlej wódkę do miski, dodaj cukier i pastę waniliową. Włóż truskawki, wymieszaj i odstaw na mniej więcej 4 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 23 cm. Rozdrobnij herbatniki, używając malaksera (możesz też włożyć je do plastikowej torebki i rozgnieść wałkiem. Wymieszaj z solą i cynamonem. Wymieszaj ze stopionym masłem i przełóż do tortownicy. Zapiekaj przez 10 min, po czym odstaw do wystygnięcia.
Utrzyj w misce twarożek, śmietankę, sok i skórkę z cytryny, cukier, pastę waniliową, skrobię kukurydzianą i jajka.
Osącz truskawki na sicie, zostawiając płyn do późniejszego wykorzystania. Wymieszaj truskawki z masą serową. Wyłóż masę na zapieczony spód. Zawiń tortownicę z wierzchu podwójną warstwą folii aluminiowej i wstaw do głębokiej, szerokiej brytfanki. Wlej do brytfanki tyle wrzącej wody, by sięgnęła na wysokość 2 cm. Piecz przez 1 godzinę i 15 min, aż masa serowa będzie porządnie ścięta.
Wyjmij, odstaw do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na noc.
Podgrzej dżem w rondelku. Dodaj połowę wódki z sokiem z macerowania truskawek, wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
Używając pędzla posmaruj sernik polewą z dżemu, na wierzchu ułóż połówki truskawek, przekrojoną stroną w dół. Przed podaniem trzymaj w lodówce, podawaj z bitą śmietaną.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE