Sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Serniki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Składniki:
  • Spód:
  • 100 g mąki, najlepiej krupczatki
  • 50 g mąki pszennej
  • 75 g miękkiego masła
  • 2 małe żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 1 kg tłustego twarogu, może być z wiaderka
  • 200 g miękkiego masła
  • 170 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
Frużelina malinowa:
  • maliny mrożone
  • mąka ziemniaczana
  • żelatyna
  • ew. świeże maliny do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruchy spód wrzucamy do malaksera i miksujemy, aż masa zacznie się zbijać w kulkę. Następnie wyciągamy z malaksera, wykładamy ciastem spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia, dociskamy, wyrównujemy i nakłuwamy gęsto widelcem. Wstawiamy do lodówki na min. 30 min.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy do gorącego tortownicę ze spodem. Pieczemy, aż się ładnie zarumieni, potrwa to ok. 20-25 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę sernikową. Miękkie masło ucieramy z połową cukru na puch, następnie dodajemy żółtko po żółtku, ciągle miksując. Dodajemy łyżka po łyżce twaróg i pastę z wanilii i miksujemy nadal. Przesiewamy mąkę, miksujemy krótko.

W osobnej misce lekko podbijamy białka z pozostałym cukrem, nie ubijamy na sztywno, białka mają się zrobić białe, ale nadal pozostać lejące. Dolewamy je na dwie raty do masy serowej i dokładnie mieszamy, ale już nie mikserem, tylko rózgą.

Na wystudzony spód wylewamy masę sernikową, wyrównujemy wierzch, lekko stukamy formą o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zmniejszamy temperaturę pieca do 130 stopni, ustawiamy grzanie tylko od dołu. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wrzątkiem. Wstawiamy sernik i pieczemy 30 minut, następnie włączamy górną grzałkę i pieczemy kolejne 60-70 minut.

Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez godzinę, następnie wyciągamy z pieca i studzimy zupełnie. Ściągamy formę, wstawiamy ciasto do lodówki i po ok. 1-2 godzinach możemy kroić. Sernik świetnie smakuje z frużeliną malinową.

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA