Opiekany filet z wiejskiego kurczaka z pieczoną marchewką, pęczakiem duszonym z pietruszką, mus z korzenia pietruszki

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Przygotowanie:
Składniki:
filet z kurczaka - 130 g
kasza pęczak - 60 g(suchej)
marchewka młoda – 3 szt.
pietruszka korzeń - 1 szt.
kozi twarożek (najlepiej od zaprzyjaźnionego gospodarza)- 40 g
masło – 50 g
bulion drobiowy – 250 ml
cytryna – 1 szt.
olej rydzowy – 30 ml
tymianek świeży
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Marchewkę i połowę pietruszki obrać i piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni Celsjusza przez około 20 min. Filet z kurczaka obsoterować na suchej patelni i odstawić na kilka minut. Ugotować pęczak w bulionie. W rondelku rozpuścić masło dodać odrobinę bulionu i dusić w tym pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę. Następnie do pietruszki dodać zest z cytryny i kilka kropel soku. Gdy pietruszka będzie al\'dente dodać ugotowany wcześniej pęczak i chwilkę poddusić po czym dodać gałązkę tymianku i doprawić do smaku. Upieczoną pietruszkę zblendować wraz z kozim twarożkiem, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Pieczoną marchewkę wymieszać ze świeżym tymiankiem, solą, cukrem i olejem rydzowym. Filet z kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 6 - 7 min. Podawać i się zajadać:). Danie to łączy zapomniane niegdyś składniki (pęczak, kozi twarożek, olej rydzowy) w nowatorski i zdrowy sposób.
Patryk Wróblewski
Kuchnia polska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze