Szarlotka zobacz Szarlotka 2018-06-19 13:01:09
Szarlotka
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 2.80

Przygotował:

Jan i Jakub Kuroniowie

Seria kulinarna:
Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Ciasto:

Nadzienie:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy pokrojone masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. Siekamy wszystkie składniki nożem, następnie wyrabiamy rękami. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, a następnie z 2/3 ciasta wałkujemy placek, którym wylepiamy formę lub tortownicę. Ciasto pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 20 minut. Jabłka obieramy i szatkujemy, krótko dusimy pod przykryciem z cukrem i paroma łyżkami wody. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i osączamy, łączymy z jabłkami, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodając do niej podczas ubijania cukier puder, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Pianę rozkładamy na jabłkach, posypujemy resztą ciasta utartego na grubej tarce. Pieczemy szarlotkę 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE