Sorbet cytrynowy z tequilą

Sorbet cytrynowy z tequilą
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
20 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Postaw rondel na dużym ogniu, by się mocno rozgrzał. Ostrożnie wlej tequilę i zagotuj, żeby część alkoholu odparowała. Dodaj otartą skórkę i sok z cytryny oraz cukier, a następnie podgrzewaj, aż objętość cieczy zredukuje się o 1/3. Dolej wodę do rondla, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut, po czym odstaw naczynie, żeby wystygło. Ukręć syrop w maszynce do lodów aż się zestali, następnie przełóż do pojemnika i przechowaj w zamrażarce do chwili użycia. Możesz zestalić sorbet w zamrażarce, mieszając co 20 minut, żeby zapobiec tworzeniu dużych kryształów lodu. Nałóż sorbet do kieliszków, posypując go płatkami morskiej soli przed podaniem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE