Sorbet cytrynowy z tequilą

Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 6
- Czas przygotowania:
- 20 minut
Składniki:
- 300 ml tequili
- 1-2 łyżeczki drobno otartej skórki cytrynowej
- najlepiej z cytryn amalfi
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 280 g miałkiego cukru
- 200 ml wody
- płatki soli morskiej
- przy podaniu
Przygotowanie:
Postaw rondel na dużym ogniu, by się mocno rozgrzał. Ostrożnie wlej tequilę i zagotuj, żeby część alkoholu odparowała. Dodaj otartą skórkę i sok z cytryny oraz cukier, a następnie podgrzewaj, aż objętość cieczy zredukuje się o 1/3. Dolej wodę do rondla, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut, po czym odstaw naczynie, żeby wystygło. Ukręć syrop w maszynce do lodów aż się zestali, następnie przełóż do pojemnika i przechowaj w zamrażarce do chwili użycia. Możesz zestalić sorbet w zamrażarce, mieszając co 20 minut, żeby zapobiec tworzeniu dużych kryształów lodu. Nałóż sorbet do kieliszków, posypując go płatkami morskiej soli przed podaniem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze