Sorbet cytrynowy z tequilą

Sorbet cytrynowy z tequilą
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Postaw rondel na dużym ogniu, by się mocno rozgrzał. Ostrożnie wlej tequilę i zagotuj, żeby część alkoholu odparowała. Dodaj otartą skórkę i sok z cytryny oraz cukier, a następnie podgrzewaj, aż objętość cieczy zredukuje się o 1/3. Dolej wodę do rondla, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut, po czym odstaw naczynie, żeby wystygło. Ukręć syrop w maszynce do lodów aż się zestali, następnie przełóż do pojemnika i przechowaj w zamrażarce do chwili użycia. Możesz zestalić sorbet w zamrażarce, mieszając co 20 minut, żeby zapobiec tworzeniu dużych kryształów lodu. Nałóż sorbet do kieliszków, posypując go płatkami morskiej soli przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA