Kotlet pożarski z mizerią

Kotlet pożarski z mizerią
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 udka z kurczaka
  • 4 łyżki czubate bułki tartej
  • 2 żółtka
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 drobna cebula
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
Mizeria Jurka:
  • 10 dorodnych ogórków gruntowych
  • ½ cukrowej cebuli
  • 100 g cukru brązowego
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 40 ml octu ryżowego
  • 200 g jogurtu bałkańskiego
  • 50 g majonezu dekoracyjnego
  • 1 pęczek koperku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka i udek mielimy, dodajemy posiekaną natkę i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy żółtka i bułkę, wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.

Z gotowej masy robimy kotlety po ok. 100 g, panierujemy w bułce i smażymy na rumiany kolor. Poddajemy z ziemniakami, koperkiem i mizerią.

Ogórki kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych, następnie mieszamy z cebulą pokrojoną w pióra, zasypujemy cukrem i solą, mieszamy i odstawiamy na 40 min. Odcedzamy i mieszamy z octem, odstawiamy do lodówki na 2godz. Podajemy z łyżką jogurtu wymieszanego z posiekanym koperkiem i łyżką majonezu

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE