Szarlotka zdobiona

Szarlotka zdobiona
Oceń przepis:
71 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar (odc. 3)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka M
  • 1 jajko M
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek, najlepiej szara reneta
  • 2-3 łyżki brązowego cukru do smaku
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ⅓ łyżeczki kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 laska wanilii
dodatkowo: 1 jajko

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę z solą, cukrem pudrem i zimnym masłem posiekaj do uzyskania kruszonki. Dodaj jajka i wyrabiaj krótko do połączenia. Ciasto spłaszcz na dysk, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Ciasto podziel na 2 części – jedną większą, drugą mniejszą. Większą częścią ciasta wyłóż formę na tartę o średnicy 28 cm. Mniejszą włóż do lodówki. Formę z ciastem włóż do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie podpiecz w piekarniku przez 10-12 minut w 180 stopni C.

Jabłka pokrój w dużą kostkę i zagotuj z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami. Jabłka nie mogą się rozpaść, ale mają puścić sok. Gotuj całość około 5 minut. Wystudź. Wyłóż na przestudzony spód.

Drugą część ciasta z lodówki rozwałkuj i wytnij wzory. Ułóż je na papierze do pieczenia, aby łatwiej było je przenieść na jabłka, schłodź w lodówce. Przenieś je na jabłka, a wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piecz przez 30-35 minut w 175 stopniach C.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA