Czysta zupa grzybowa

Zupa grzybowa zobacz Zupa grzybowa 2018-06-19 12:26:25
Zupa grzybowa
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
20 minut

Składniki:

  • 5 dag suszonych prawdziwków
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • makaron łazanki
  • 1 łyżka masła
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 10 gałązek rukoli
  • sól

Kalkulator wag i miar

Przepis

Grzyby najpierw delikatnie przepłucz, a następnie zalej ½ l zimnej wody i odstaw na noc, by się namoczyły. Kolejnego dnia grzyby odcedź przez sitko i pokrój dość drobno. Pozostałą po moczeniu wodę wlej do garnka i dolej bulion warzywny. Pozwalamy zupie gotować się na małym ogniu ok. 1 godziny. Po tym czasie dodaj łyżkę masła i zabiel zupę przygotowaną śmietaną. Na końcu dodaj ugotowany makaron i wlej do miseczek.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE