Pieczona biała kiełbasa wieprzowa z nowalijkami w sosie chrzanowo – śmietanowym

Pieczona biała kiełbasa z nowalijkami zobacz Pieczona biała kiełbasa z nowalijkami 2018-06-19 13:00:59
Pieczona biała kiełbasa z nowalijkami
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie: Wielkanoc (Wielkanoc)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Składniki:

  • 1,5 kg białej surowej kiełbasy
  • 5 szalotek
  • 2 pory
  • 3 małe marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • skórka z 1 cytryny
  • papryczka pepperoni średniej wielkości
  • świeże zioła: majeranek, lubczyk

Chrzan:

Sos:

Kalkulator wag i miar

Przepis

W mikserze z ostrymi nożykami umieść korzenie chrzanu i zacznij miksować dodając powoli pozostałe składniki – ocet, aby chrzan nie ściemniał, wodę i dopraw cukrem. Gotowy chrzan odstaw do lodówki.
Szalotkę, pora, marchew, pietruszkę, papryczkę i czosnek posiekaj jak lubisz i przesmaż na maśle aż warzywa lekko się zrumienią. Dodaj świeży majeranek i lubczyk. W brytfance ułóż kiełbasę i warzywa. Przygotuj sos. Chrzan połącz ze śmietaną i białym winem. Kiełbasę, warzywa zalej sosem. Piecz około 15 - 20 min w 200 stopniach C.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE