Karp w sosie piernikowym

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- Składniki:
- 1,5 kg karpia
Sos piernikowy:
- 60 g miodownika (najprostsze pierniczki bez dodatków i lukru)
- 60 g soku z wiśni
- 30 g octu piwnego
- 50 g miodu
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 15 g startego imbiru
- pół laski cynamonu
- 2 goździki
Przygotowanie:
Przygotowanie karpia:
Zeskrob łuski z karpia, oczyść go i pokrój w półdzwonka.
Przygotowanie sosu:
Do garnka dodaj miodownik, ocet piwny, sok wiśniowy, miód oraz przyprawy - pieprz, starty imbir, goździki i cynamon. Wymieszaj i wstaw na wolny ogień, gotuj przez 10 minut nieustannie mieszając.
Do podgotowanego sosu dodaj półdzwonka karpia, gotuj ma małym ogniu przez kolejne 10 minut, już nie mieszając. Gdy karp będzie gotowy (powinien być zwarty i jędrny), wyłóż go na talerz i polej sosem.
Zeskrob łuski z karpia, oczyść go i pokrój w półdzwonka.
Przygotowanie sosu:
Do garnka dodaj miodownik, ocet piwny, sok wiśniowy, miód oraz przyprawy - pieprz, starty imbir, goździki i cynamon. Wymieszaj i wstaw na wolny ogień, gotuj przez 10 minut nieustannie mieszając.
Do podgotowanego sosu dodaj półdzwonka karpia, gotuj ma małym ogniu przez kolejne 10 minut, już nie mieszając. Gdy karp będzie gotowy (powinien być zwarty i jędrny), wyłóż go na talerz i polej sosem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Potrawy na Boże Narodzenie
Dania z ryb
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze