Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Pasztet z królika i szpinaku

Pasztet z królika i szpinaku zobacz Pasztet z królika i szpinaku 2018-08-13 12:58:26
Pasztet z królika i szpinaku
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.40

Składniki:

Sos:
  • masło
  • 2 szalotki
  • gałązka rozmarynu
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • garść zielonych winogron
  • garść czerwonej porzeczki
  • łyżka miodu
  • 2-3 łyżki octu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Szpinak podsmaż na maśle, smaż go do momentu, aż woda dokładnie odparuje. Bułkę namocz w mleku.
W maszynce zmiel ugotowane mięso królika, podgardle i wątróbki oraz namoczoną bułkę i podsmażony szpinak.
Masę dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekanym świeżym majerankiem. Dodaj jaja i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
Masę przełóż do formy. Obsyp z wierzchu bułką tartą. Piecz w 180 stopniach przez 90 minut.
Przygotuj sos. W rondlu na maśle podsmaż krążki cebuli. Dodaj gałązkę rozmarynu i wlej wino. Następnie dorzuć pokrojone winogrona i porzeczki. Sos dopraw miodem i octem. Gotuj, aż się zredukuje. Pasztet podawaj z sosem. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE