Hiszpańska zupa z kurczakiem i papryczkami

Oceń przepis:
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 45 minut
Składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka
- 250 ml rosołu drobiowego
- 400 g całych pomidorów w puszce
- 400 g białej fasoli z puszki
- 150 g marynowanej papryki piquillo
- 1 łyżeczka mielonej papryczki chilli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 żółta papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g sera manchego
- 1 łyżka przyprawy śródziemnomorskiej
- świeża pietruszka
Przygotowanie:
Obierz, a następnie pokrój cebulę i ząbek czosnku. Rozgrzej dno garnka i wlej oliwę. Kiedy osiągnie właściwą temperaturę wrzuć cebulę i ząbek czosnku. Umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę pierś z kurczaka. Dodaj do zeszklonej cebuli. Kiedy mięso nabierze złotego koloru, dopraw przyprawą śródziemnomorską i mieloną papryczką chili. Żółtą paprykę pokrój w paski i dorzuć do garnka. Wszystko wymieszaj. Dodaj białą fasolę, pomidory i pokrojoną hiszpańską paprykę piquillo zalewą. Całość zalej rosołem drobiowym i poczekaj, aż się zagotuje. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i pokrojonym w kostkę serem manchego.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zupy
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze