Kurczak marynowany w jogurcie z korzennymi przyprawami i salsą z opiekanej papryki i pomidorów na paskach cukinii

Kurczak marynowany zobacz Kurczak marynowany 2018-06-19 13:00:53
Kurczak marynowany
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam na lato (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroję w paski o grubości ok. 1 cm i solę. Do jogurtu dodaję curry, imbir, pieprz cayenne, gałkę, sól i miód. Dokładnie mieszam i dodaję do kurczaka. Ponownie wszystko mieszam i odstawiam na minimum 1 godzinę do zamarynowania. Cukinie kroję w podłużne paski, solę i lekko opiekam na ruszcie. Paprykę opiekam mocno, tak by skórka na niej sczerniała. Paprykę, pomidorki i cebulę kroję w kostkę, dodaję sok z cytryny, miętę i natkę pietruszki. Wszystko przyprawiam i mieszam z oliwą. Paski cukini mieszam z salsą. Zamarynowane mięso nadziewam na namoczone patyczki do szaszłyków i opiekam na niezbyt gorącym ruszcie. Podaję z paskami cukinii w salsie.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE