Kurczę w estragonie

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • łyżka niesolonego masła
  • łyżka oliwy
  • kurczę
  • ok. 1,5 kg
  • pokrojone na 8 części
  • sól i pieprz
  • pół miarki bulionu z kury
  • 3/4 miarki wytrawnego białego wina
  • posiekana szalotka
  • miarka crème fraîche
  • pół miarki posiekanego świeżego estragonu
  • sok cytrynowy

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozpuścić masło z oliwą na dużej patelni na mocnym gazie. Przyprawić mięso i obsmażać partiami, po ok. 5 min na stronę. Włożyć kurczaka z powrotem na patelnię, wlać bulion i zmniejszyć gaz do średniego. Zakryć i smażyć przez ok. 30 min. Wyjąć mięso na talerz i trzymać w cieple. Zredukować soki. Dodać szalotkę i wino, zredukować do gęstości sosu, przez ok 5 min. Dodać śmietanę i połowę estragonu. Znów zredukować do gęstości sosu, przez 3 – 5 min.
Przyprawić sos solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Włożyć z powrotem mięso, obtoczyć w sosie i wyłożyć na półmisek. Polać je sosem, posypać resztą estragonu i podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE