Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Podhalańskie gołąbki

Podhalańskie gołąbki
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gosia Molska

Seria kulinarna:
Babeczki wigilijne (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 800 g kapusty
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 200g bryndzy
  • 2 szklanki śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Główkę kapusty oczyścić i po wykrojeniu głąba ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Następnie oderwać liście i lekko ubić. Ziemniaki utrzeć zmieszać z podsmażoną cebulą i bryndzą. Dodać jajko. Tak przygotowany farsz kłaść na liście kapusty i zawijać nadając im formę koperty. Gołąbki ułożyć na brytfance wyścielonej kilkoma listkami kapusty, podlać wywarem z warzyw, zakryć pozostałymi listkami i dusić w piekarniku ok. 40 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE