Podhalańskie gołąbki

Oceń przepis:
Przygotował:
Gosia Molska
- Seria kulinarna:
- Babeczki wigilijne (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 800 g kapusty
- 1 jajko
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 200g bryndzy
- 2 szklanki śmietany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Główkę kapusty oczyścić i po wykrojeniu głąba ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Następnie oderwać liście i lekko ubić. Ziemniaki utrzeć zmieszać z podsmażoną cebulą i bryndzą. Dodać jajko. Tak przygotowany farsz kłaść na liście kapusty i zawijać nadając im formę koperty. Gołąbki ułożyć na brytfance wyścielonej kilkoma listkami kapusty, podlać wywarem z warzyw, zakryć pozostałymi listkami i dusić w piekarniku ok. 40 minut.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania wegetariańskie
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze