Torcik z sardeli i endywii

Torcik z sardeli i endywii
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.90
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
40 minut

Składniki:

  • 400 g sardeli
  • ówka endywii
  • mała cebula
  • 20 g kaparów
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka bułki tartej
  • 100 ml oliwy extra vergine
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Sardele oczyszczamy z łusek, usuwamy głowy, otwieramy od strony brzuszka; wyjmujemy kręgosłup, myjemy i delikatnie osuszamy. Oczyszczoną i umytą endywię kroimy w paseczki; obieramy cebulę i drobno siekamy. Na patelni z 4 łyżkami oliwy smażymy do zeszklenia cebulę, dodajemy endywię i podsmażamy kilka minut; doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy lekko zgniecione oliwki i smażymy kilka minut, na koniec dodajemy kapary. Cztery foremki posmarowane oliwą wyścielamy filetami sardeli (skórą na zewnątrz, i tak żeby lekko wystawały poza foremki); do środka dodajemy przygotowaną endywię i oliwki, zamykamy filetami sardeli, posypujemy bułką tartą z posiekaną pietruszką i czosnkiem. Zapiekamy torciki w piekarniku w temperaturze 180° Celsjusza około 10 minut; po wyjściu z piekarnika odstawiamy na kilka minut, wyjmujemy z foremek i przekładamy na talerze. Podajemy ciepłe.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE