Karkówka z owocami dzikiej róży i kurkami

Karkówka z owocami dzikiej róży i kurkami
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 4)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z wieprzowiny, Dania z grzybów
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Karkówka z grilla
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 100 ml piwa typu lager
Pikle z kurek
  • 200 g kurek
  • 50 ml białego octu winnego
  • 50 ml cukru
  • 10 oczyszczonych owoców dzikiej róży
Wędzony majonez
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 400 ml oleju słonecznikowego
Do podania
  • ówka sałaty rzymskiej
  • 2 cienko pokrojone czerwone cebule

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Żółtka wymieszać z musztardą, octem i szczyptą soli, wstawić do wędzarki, wędzić na zimno przez 10 minut. Można też podwędzić na gorąco sam olej przez 5 do 10 minut, a następnie wystudzić. Za pomocą ręcznego blendera miksować żółtka z musztardą i octem z olejem, wlewanym wąską strużką. Jeśli majonez będzie zbyt gęsty, można go rozcieńczyć odrobiną wody.
Karkówkę pokroić na grube plastry. Wymieszać piwo z posiekanym czosnkiem i tymiankiem oraz porządną szczyptą soli. Natrzeć mięso marynatą, odstawić na 30 minut, a następnie upiec na grillu.
Kurki oczyścić, umieścić w rondelku, dodać ocet i cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, aż płyn zgęstnieje, oblepiając grzyby. Pod koniec dodać owoce dzikiej róży, posolić do smaku. Wystudzić przed podaniem.
Pokrojone w plastry mięso podawać w liściach sałaty rzymskiej, z piklami z kurek, wędzonym majonezem i czerwoną cebulą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE