Żurek świąteczny

Żurek zobacz Żurek 2018-06-19 12:26:25
Żurek
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
30 minut

Składniki:

  • zakwas: 3 dni

Składniki na zakwas:

  • 250 ml wody
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka z 5 kromek chleba razowego
  • 1 gaza

Składniki na żurek:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dag grzybów suszonych
  • 5 łodyg świeżej pietruszki
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do szklanego naczynia wlej 250 ml wody, a następnie dodaj 3 łyżki mąki żytniej, 3 ząbki czosnku oraz skórkę z chleba razowego. Przygotowany zakwas dokładnie wymieszaj, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po upływie czasu nastaw bulion z przygotowanych warzyw. Kiedy jarzyny będą miękkie dodaj zakwas i suszone grzyby. Cały czas mieszaj zupę, by nie powstały grudki z mąki. Dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem. Przygotowany wywar wlej do miski i posyp odrobiną natki pietruszki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE