Gniazdka poznańskie

Gniazdka poznańskie
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Lukier:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przygotuj ciasto parzone: w garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, aż ciasto będzie odchodziło od garnka.
Przestudzone ciasto przełóż do miski i zmiksuj z jajkami. Jajka dodawaj pojedynczo. Cały czas mieszaj.
W garnku rozpuść smalec. Z papieru wytnij kilka kół o średnicy garnka. Ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego. Gniazdka wyciskaj na papier i przełóż je do smażenia.
Z cukru pudru, wody i odrobiny soku z cytryny przygotuj lukier. Gniazdka poznańskie oblej lukrem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE