Rolada biszkoptowa z musem śliwkowym i ganache czekoladowym

Rolada biszkoptowa z musem śliwkowym i ganache czekoladowym
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

David Gaboriaud

Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • Roladka biszkoptowa:
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki tortowej
Syrop:
  • 100 ml wody
  • 120 g cukru
  • łyżka rumu
Mus śliwkowy:
Ganache czekoladowy:
  • 200 g gorzkiej czekolady 70%
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła
Polewa:
  • 150 ml likieru z czarnej porzeczki (creme de cassis)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Syrop: w rondelku zagotuj wodę z cukrem i rumem, aż zrobi się syrop. Odstaw.

Biszkopt: ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Ubij białka na sztywno z szczyptą soli.
Do miski z żółtkami dodaj przesianą mąkę i wymieszaj.
Następnie dodaj piankę z białek (na 2-3 razy) delikatnie wymieszaj tak, by masa nie opadła.
Posmaruj blachę masłem i wyłóż ją papierem do pieczenia. Za pomocą szpatułki ułóż równo masę po całej blaszce. Piecz 8-10 min w 180 stopniach lub do momentu, kiedy się lekko zarumieni. W dotyku będzie gładka, lekko gąbczasta.
Od razu po wyciągnięciu z piekarnika odwróć biszkopt na blacie i wyciągnij delikatnie papier. Za pomocą pędzelka posmaruj biszkopt syropem.

Mus śliwkowy: w rondelku gotuj śliwki w czerwonym winie, miodzie wraz z przyprawami, aż śliwki będą miękkie.
Odsącz i blenduj na gładki mus - jeśli masa będzie za gęsta, dodaj odsączone wino. Odstaw na kilka minut do ostygnięcia.

Biszkopt posmaruj musem śliwkowym - zostaw brzegi biszkoptu czyste.
Zwiń biszkopt w roladę, zawiń go w folię spożywczą i odstaw na 1 godzinę do lodówki.

Ganache czekoladowy: w rondelku zagotuj śmietankę i ściągnij z ognia. Do gorącej śmietanki dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj i poczekaj, aż się roztopi. Dodaj masło, wymieszaj, aż uzy-skasz jednolitą masę. Odstaw do wystygnięcia.

Wyciągnij roladę z lodówki, zdejmij folię i posmaruj ganache czekoladowym. Posyp cukrem pu-drem albo kruszonymi bezami.
W rondelku zredukuj likier z czarnej porzeczki, aż zrobi się gęsty syrop.
Pokrój roladę na kawałki i podaj z kremem z czarnej porzeczki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE