Śledź wędzony na herbacie z jabłkiem i porem

Śledź wędzony na herbacie zobacz Śledź wędzony na herbacie 2018-06-19 13:00:49
Śledź wędzony na herbacie
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.20

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Śledzie namaczamy, zmieniając wodę kilka razy
Garnek owijamy folią kilka razy, na dno wkładamy herbaty, jałowiec, skórkę i sianko.
Do środka wkładamy sitko pasujące - żeby się dało przykryć.
Układamy śledzie na sitku i zamykamy. Ustawiamy na palniku i wędzimy przez 15 minut.
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i smażymy chwilę z cydrem i odrobiną cukru, aż się rozpadną, dodajemy troszkę masła lub nie i miksujemy na gładki mus.
Kroimy na mandolinie albo krajalnicy cieniutkie kawałeczki jabłka i marynujemy w cydrze i cytrynie.
Pory kroimy i smażymy na maśle.
Trochę porów kroimy w drobne paseczki i smażymy na głębokim tłuszczu. Wszystkie elementy ładnie składamy na talerzu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE