Ciecierzyca curry

Ciecierzyca curry
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Przygotowanie:



Ciecierzyca curry:
1 łyżeczka oleju roślinnego
½ drobno pokrojonej cebuli
1 pokrojona marchewka
1 posiekany ząbek czosnku
2 łyżki curry w proszku
odrobina białego wina
4 posiekane pomidory śliwkowe
1 puszka (540 ml) ciecierzycy, opłukanej, odcedzonej
1 szklanka bulionu drobiowego
1 łyżka cukru
1 łyżka zimnego masła
sól

Ciecierzyca curry:
Na patelni podgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj marchewkę i czosnek. Zamieszaj. Kiedy czosnek zbrązowieje, dodaj curry i zamieszaj. Dodaj odrobinę białego wina. Dodaj pomidory i ciecierzycę. Zamieszaj. Dodaj bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Nakryj patelnię przykrywką, duś przez 10 min. Dopraw solą i cukrem. Zdejmij z ognia, dodaj zimne masło.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE