Włoska caponata z bakłażana i pomidorów

Włoska caponata z bakłażana i pomidorów
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1kg pomidorów lub 2 puszki krojonych
  • 1 pęczek bazylii
  • ½ pęczka świeżego oregano lub 1 łyżka suszonego
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 łyżki rodzynek
  • 50 g parmezanu
  • skórka z parmezanu
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
  • olej rzepakowy

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kaszę przelej wrzątkiem przez sito, następnie zalej zimną wodą w proporcji 1:2 (kasza:woda), dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza całkowicie wchłonie wodę.

Bakłażan pokrój w grubsze talarki, pomidory w ósemki zostawiając szypułki, selera naciowego drobno posiekaj, cebulę pokrój w pióra, czosnek w cienkie plasterki.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy, dodaj wszystkie posiekane warzywa. Smaż przez chwilę na wysokiej mocy palnika, ciągle mieszając.

Gdy warzywa zaczną się rumienić, zmniejsz moc palnika i dodaj sól oraz pieprz do smaku.

Do całości dodaj miód, rodzynki, ocet jabłkowy, skórkę z parmezanu, następnie duś wszystko pod przykryciem ok. 20 minut, na małej mocy palnika.

Na koniec dodaj zioła i oliwki. Serwuj z kaszą jaglaną oraz cienkimi plastrami parmezanu.


 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE