Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku zobacz Ciecierzyca po bretońsku 2018-06-19 12:26:52
Ciecierzyca po bretońsku
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 1 cebula czerwona
  • 4 liści laurowych
  • 2 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • olej roślinny do smażenia
  • 4 puszki ciecierzycy, odcedzone
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczka mielonego kminku, opcjonalnie
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu, opcjonalnie
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • ½ łyżeczki pietruszki, suszonego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ ¾ szklanki wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Smażyć przez 2 – 3 minuty do czasu, aż cebula będzie złota.
Wtedy dodać ciecierzycę, dokładnie wymieszać i dodać wszystkie pozostałe przyprawy. Smażyć minutę, po czym dodać pozostałe składniki.
Garnek przykryć i gotować przez 7-15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem, podawać z chlebem lub z ulubioną kaszą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE