Risotto z listkami rzodkiewki

Risotto z listkami rzodkiewki
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Risotto

Składniki:

Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w cieniutką zapałkę.

Listki rzodkiewki kroimy w cieniutkie paseczki, a nać marchewki szatkujemy.
Rozgrzewamy łyżkę masła w szerokim rondlu, wrzucamy cebulę, jak zmięknie dodajemy ryż i przesmażamy, aż ryż zacznie robić się przezroczysty. Wlewamy chochlę bulionu i co jakiś czas mieszając gotujemy, następnie jak ryż wchłonie cały płyn, dolewamy chochlę wina.

Dodajemy marchew i gotujemy. Znów dolewamy bulion, później wino. Dorzucamy listki rzodkiewki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy podlewając płynami, aż ryż będzie miękki.
Na koniec dodajemy łyżkę masła, poszatkowaną nać marchewki, pokrojone pomidorki, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z serem. Serwujemy do razu posypane sezamem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA