Burger w wersji light z polędwicy wołowej

Burger w wersji light zobacz Burger w wersji light 2018-06-19 12:16:48
Burger w wersji light
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Spalony? (odc. 1)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski, Dania dietetyczne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Ilość osób:
2

Składniki:

Składniki do burgera:

Składniki do sosu do burgera i sałatki:

  • 150 g jogurtu naturalnego light
  • 4 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz do smaku

Składniki do salsy do burgera:

Składniki do sałatki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Burger: dobrze schłodzone, mielone mięso przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, dodać wody, łyżkę oliwy z oliwek, następnie dokładnie zarobić w jednolitą masę. Gotową masę uformować w formie placków, przełożyć na talerz i włożyć na 30 minut do lodówki.
Podczas oczekiwania na schłodzenie burgerów, mamy czas na przygotowanie pozostałych składników.

Sos do burgera i sałatki: jogurt naturalny przełożyć do miski i wymieszać z ketchupem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Salsa do burgera: pomidory umyć, obrać i zetrzeć na tarce, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą z oliwek i ketchupem.

Gotowy burger: pomidory umyć, obrać, a następnie pokroić w plasterki.
Ser mozzarella pokroić w plastry. Ogórki obrać, wyczyścić z nasion i pokroić. Sałatę opłukać i porwać. Bułki przekroić i włożyć do nagrzanego piekarnika 160ºC by nabrały chrupkości i były ciepłe.

Gotowe pieczywo wyjąć i przygotować: dolną część bułki posmarować salsą, a górną sosem.

Mięso wyjąć z lodówki i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, a następnie przełożyć na blachę, przykryć plastrami sera mozzarella i włożyć do piekarnika nagrzanego na 160ºC (jeśli mamy taką możliwość ustawić piekarnik tylko na górną część grzania) do momentu roztopienia sera.
Na dolną część bułki układać warstwowo sałatę, pomidory, ogórki, zapieczone mięso, a następnie przykryć całość jej górną częścią. Całość spiąć wykałaczkami z oliwkami.

Sałatka: pomidorki koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki. Wymienione składniki pokroić, przełożyć do naczynia, dodać sos i całość wymieszać. Gotową sałatkę podawać w miseczce udekorowaną kiełkami i posypaną nasionami słonecznika.

Tak przygotowanego burgera serwować w kompozycji z sałatką i pozostałością salsy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE