Zrazy z grzybami i ziemniakami

Zrazy z grzybami i ziemniakami
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.27)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • mała polędwica wołowa (ok.700 g)
  • 6-8 ziemniaków
  • 5 cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • garść grzybów suszonych
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości, odcedzić (wywar zachować), pokroić w paseczki. Polędwicę pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, przyprawić pieprzem, oprószyć mąką, obsmażyć na oleju. Zrumienione steki odstawić. Na drugiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w talarki i posiekany czosnek. Do cebuli dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować na półtwardo i pokroić w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę ziemniaków, posypać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć obsmażone mięso, ponownie ziemniaki, potem cebulę z grzybami. Przykryć pozostałymi ziemniakami, posypać pieprzem. Wymieszać wywar z grzybów ze śmietaną (można dodać łyżkę mąki). Polać wywarem z grzybów całą powierzchnię dania i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 40-60 minut. Podawać posypane natką pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA