Kasza śniadaniowa z pieczonymi warzywami

Kasza śniadaniowa z pieczonymi warzywami
Oceń przepis:
106 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania z kaszy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy owsianej
  • 2 marchewki
  • ¼ małego selera
  • 1 batat
  • 1 żółty burak
  • 1 szklanka obranej dyni
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • oliwa
  • sok z ½ pomarańczy
Ponadto:
  • 3 łyżki pasty tahini
  • sok z ½ cytryny
  • kilka łyżek wody
  • duża szczypta ostrej papryki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Warzywa obieramy i kroimy w podobnej wielkości kawałki. Przekładamy je do miski, skrapiamy porządnie oliwą i doprawiamy.

Rozkładamy warzywa w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy częścią soku z pomarańczy i wstawiamy do pieca.

W tym czasie gotujemy obie kasze w osobnych rondelkach, na koniec mieszamy je i odstawiamy. Upieczone warzywa nie powinny być zbyt miękkie, możemy je w razie potrzeby dodatkowo doprawić, zostawiamy do wystudzenia.

Pastę tahini mieszamy z wodą, papryką i sokiem z cytryny, pakujemy do pojemniczka i wstawiamy do lodówki. Na drugi dzień dzielimy kasze na 4 pojemniczki, do każdego dorzucamy warzywa i polewamy sosem tahini, lub pakujemy je do osobnego pojemniczka. Zabieramy do pracy i jemy jako zimne śniadanie lub po podgrzaniu.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA