Włoskie cantucci z migdałami i suszonymi śliwkami

Włoskie cantucci z migdałami i suszonymi śliwkami
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Dietosfera (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania dietetyczne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna
Ilość osób:
5

Składniki:

  • 200 g mielonych migdałów
  • 50 g płatków migdałowych
  • 300 g mąki razowej
  • 150 g cukru
  • 3 jaja + 1 do smarowania
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka kefiru
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 100 g suszonych śliwek
  • 3 łyżki miodu + 3 łyżki do smarowania
  • trochę migdałów w płatkach do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy płatki migdałowe i posiekane śliwki. Mieszamy. Następnie dodajemy 3 jaja, masło i kefir. Wyrabiamy dość twarde ciasto. Wałkujemy cienkie wałki, pieczemy (140 stopni C ok. 20-30 min), lekko studzimy kroimy w skośne plasterki, smarujemy roztrzepanym jajkiem z miodem, posypujemy płatkami migdałów tak, aby się przykleiły i ponownie zapiekamy ok. 5 minut. Cantucci można przechowywać kilka tygodni w zamkniętym opakowaniu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

agaw93 5 lat temu

Dałam pół na pół orkiszową i żytnią razową. Wyszły :)

Nalewka 6 lat temu

Sądzę, że pszenna :( Ale jakby wziąć żytnią i gryczaną pół na pół, to też wyjdą dobre i dla bezglutków będzie ok :)

Kasia)))ww 7 lat temu

a jaka mąka? pszenna czy żytnia?

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE