Okoń duszony w winie

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dietosfera (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 filety z okonia (można zastąpić inną rybą)
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- ½ szkl. białego wina
- 100 g czerwonej soczewicy
- ½ l bulionu
- garść liści szpinaku
- 50 g wyłuskanego bobu
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek
- 50 g sera koziego
Przygotowanie:
Rybę zamarynować w oliwie z oliwek, soku z cytryny, soli, pieprzu i następnie smażyć od strony skóry, którą trzeba delikatnie naciąć, dodać posiekaną szalotkę, czosnek, pokrojonego pomidora bez skóry i białe wino. Dusić aż ryba będzie gotowa. Soczewicę krótko podsmażyć na oliwie, następnie zalać bulionem w stosunku 1:1 i gotować aż będzie miękka. Szpinak podsmażyć, dodać bób, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i na końcu dodać pokrojony w małe kawałki ser kozi. Trzymać na patelni aż ser zacznie się delikatnie rozpuszczać. Na talerzu podać soczewicę, nałożyć rybę z powstałym sosem i przykryć szpinakiem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze